Welcome to Perimeter Events If you need AV or Facilities Services, don't forget to create an Event! Note: you cannot request services in Room Booking!

Gravitational Waves Beyond the Boxes II

America/Toronto
Perimeter Institute for Theoretical Physics

Perimeter Institute for Theoretical Physics

31 Caroline St. N. Waterloo, ON, Canada N2L 1C2
Daniel Siegel (Perimeter Institute & University of Guelph), Huan Yang (Perimeter Institute & University of Guelph), Luis Lehner (Perimeter Institute), Reed Essick (Perimeter Institute), Suvodip Mukherjee (Perimeter Institute), William East (Perimeter Institute)
Description

Multi-band gravitational wave signals provide a new observational probe to study a broad range of topics in cosmology and fundamental physics. We plan to discuss what can be learned from gravitational waves and how robust current techniques are. We will discuss how accurately and robustly the Hubble parameter can be measured from gravitational wave sources, what we can learn about the remaining 95% of the Universe using gravitational waves, theoretical predictions from numerical simulations and how well these can be captured in waveform models, and robust data analysis techniques that can account for waveform uncertainties.

This workshop aims to bring together active researchers and experts in the field to discuss the key questions that can be explored using multi-band gravitational-wave observations, gauge the potential sources of uncertainty as well as possible ways to mitigate them and discuss novel ideas in the area.

PIRSA:  https://pirsa.org/C22013


Perimeter Institute will make every effort to host this workshop as an in-person event.  However, we reserve the right to change to an online program to align with changes in regulations due to the COVID-19 pandemic.


Territorial Land Acknowledgement

Perimeter Institute acknowledges that it is situated on the traditional territory of the Anishinaabe, Haudenosaunee, and Neutral peoples.

Perimeter Institute is located on the Haldimand Tract. After the American Revolution, the tract was granted by the British to the Six Nations of the Grand River and the Mississaugas of the Credit First Nation as compensation for their role in the war and for the loss of their traditional lands in upstate New York. Of the 950,000 acres granted to the Haudenosaunee, less than 5 percent remains Six Nations land. Only 6,100 acres remain Mississaugas of the Credit land.

We thank the Anishinaabe, Haudenosaunee, and Neutral peoples for hosting us on their land.

Participants
  • Aaron Tohuvavohu
  • Adam Solomon
  • Alex Krolewski
  • Aman Agarwal
  • Amirhossein Dehghanizadeh
  • Benjamin Wandelt
  • Boris Georgiev
  • Conner Dailey
  • Daniel Siegel
  • Davide Racco
  • Defne Tanyer
  • Dorsa Sadat Hosseini Khajouei
  • Eric Poisson
  • Erik Schnetter
  • Geraint Pratten
  • Ghazal Geshnizjani
  • Guillaume Dideron
  • Hassan Khalvati
  • Hsin-Yu Chen
  • Huan Yang
  • Jaime Redondo-Yuste
  • Jonathan Gair
  • junwu huang
  • Katerina Chatziioannou
  • Leo Kim
  • luis lehner
  • Matthew Johnson
  • Maxence Corman
  • Maximiliano Isi
  • Maya Fishbach
  • Michael LaHaye
  • Michael Mueller
  • Michael Puerrer
  • Michalis Agathos
  • Namrata Joshi
  • Narasimha Gosala
  • Neal Dalal
  • Nils Siemonsen
  • Patricia Schmidt
  • Philippe Landry
  • Ramiro Cayuso
  • Ramit Dey
  • Reed Essick
  • Riccardo Sturani
  • Salvatore Vitale
  • Sarah Gossan
  • Shammi Tahura
  • Sotirios Mygdalas
  • Susanne Schander
  • Suvodip Mukherjee
  • Taillte May
  • Tom Callister
  • Tyler Smith
  • William East
  • Xavier Siemens
  • Xinyu Li
  • Yilber Fabian Bautista
  • Zhen Pan
  • Zhenwei Lyu
Stephanie Mohl
    • 8:30 AM 8:50 AM
      Registration 20m
    • 8:50 AM 9:00 AM
      Welcome and Opening Remarks 10m
      Speakers: Daniel Siegel (Perimeter Institute & University of Guelph), Huan Yang (Perimeter Institute & University of Guelph), Luis Lehner (Perimeter Institute), Reed Essick (Perimeter Institute), Suvodip Mukherjee (Perimeter Institute), William East (Perimeter Institute)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Measure the cosmic expansion history of the Universe using GW sources 1h
      Speaker: Jonathan Gair (Max Planck Institute for Gravitational Physics)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Cross-correlation technique in GW cosmology 1h
      Speaker: Benjamin Wandelt (Institut d’Astrophysique de Paris)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Discussion Session: Opportunities & Challenges for Cosmology 45m
    • 12:15 PM 1:15 PM
      Lunch 1h
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Matter in Extreme Conditions 1h
      Speaker: Katerina Chatziioannou (California Institute of Technology)
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Discussion Session 1h
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee Break 30m
    • 3:45 PM 4:30 PM
      Discussion Session: Opportunities & Challenges for Compact Binary Models 45m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Monday Summary & Discussion 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Matter Effects in Waveform Models 1h
      Speaker: Geraint Pratten (University of Birmingham)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Dark matter, PBHs, boson clouds 1h
      Speaker: Salvatore Vitale (Massachusetts Institute of Technology)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Discussion Session: Opportunities & Challenges with Multiple Observables 45m
    • 12:15 PM 1:15 PM
      Lunch 1h
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Multi-band GW observation from the third-generation detectors - presented virtually 1h
      Speaker: Hsin-Yu Chen (Massachusetts Institute of Technology)
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Pulsar Timing Arrays - presented virtually 1h
      Speaker: Xavier Siemens (Oregon State University)
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee Break 30m
    • 3:45 PM 4:30 PM
      Discussion Session: Advantages & Challenges 45m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Tuesday Summary & Discussion 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Astrophysical populations and waveform models to test fundamental physics 1h
      Speaker: Maximiliano Isi (Flatiron Institute)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Astrophysical populations and waveform modelling challenges to study cosmology 1h
      Speaker: Maya Fishbach (Northwestern University)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Discussion Session: Contamination within Catalogs and Systematics 45m
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Gravitational-wave observations of compact binary mergers 1h

      The first direct detection of gravitational waves from merging black holes in 2015 has opened up new avenues to studying gravity in the strong-field regime, inferring the mass and spin distributions of astrophysical black holes and probing the nature of ultra-dense nuclear matter in the interior of neutron stars. Seven years on, we count approximately 100 detections of gravitational waves from compact binary mergers.

      These observations are goldmines for precise measurements of the source properties and the discovery of new physics at the edge of our current understanding. Pioneering innovations in detector technology will soon let us put black holes under a microscope, allowing us to push Einstein's theory of gravity to the limit. To do so will require exquisitely accurate theoretical models for the emitted gravitational-wave signal if we are to unlock the full discovery potential.

      In this talk, I will discuss some of the most spectacular discoveries from the third observing run of Advanced LIGO and Virgo and their implications. I will also highlight some of the pitfalls and challenges in interpreting gravitational-wave detections.

      Speaker: Patricia Schmidt (University of Birmingham)
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Colloquium Reception 1h
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Lightening Talks 2h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Astrophysical stochastic background 1h
      Speaker: Thomas Callister (Flatiron Institute)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Cosmological stochastic background - presented virtually 1h
      Speaker: Raphael Flauger (University of California, San Diego)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Discussion Session: Possible Scenarios of the Stochastic Gravitational Wave Background 45m
    • 12:15 PM 1:15 PM
      Lunch 1h
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Analytic waveform models 1h
      Speaker: Riccardo Sturani (ICTP SAIFR)
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Discussion Session 1h
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee Break 30m
    • 3:45 PM 4:30 PM
      Discussion Session: Progress & Open Problems on Waveform Modelling 45m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Thursday Summary & Discussion 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Modeling waveform uncertainty - presented virtually 1h
      Speaker: Michael Pürrer (Max Planck Institute for Gravitational Physics)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Discussion Session: Waveform Uncertainty 1h
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Final Thoughts & Summary 1h
    • 12:30 PM 1:00 PM
      Closing Remarks 30m
      Speakers: Daniel Siegel (Perimeter Institute & University of Guelph), Huan Yang (Perimeter Institute & University of Guelph), Luis Lehner (Perimeter Institute), Reed Essick (Perimeter Institute), Suvodip Mukherjee (Perimeter Institute), William East (Perimeter Institute)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h